Seleen beschermt je hart – en meer!

Seleen beschermt ons, maar we krijgen er niet altijd genoeg van binnen. Wat zouden de gezondheidsvoordelen zijn als we een seleentekort zouden aanvullen naar het optimale niveau? Een nieuwe Nederlandse studie geeft antwoord.

Seleen? Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Seleen, ofwel selenium, zit in de bodem en komt via zowel dierlijke als plantaardige voeding in ons lichaam. Wat doet seleen precies? Seleen zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Ook maakt seleen zware metalen die we soms binnenkrijgen minder giftig, en is het belangrijk voor een goede werking van de schildklier.

Maar nu blijkt uit een studie van de Universiteit van Groningen dat dat niet alles is. Seleen kan namelijk ook het hart beschermen en ontstekingen tegengaan!

Het onderzoek laat zien dat mensen met een hoger gehalte aan seleen in het bloed minder kans hebben op hartfalen. Ze hadden ook lagere hoeveelheden van C-reactieve proteïnen, die wijzen op ontstekingen in het lichaam. Wel waren de voordelen van seleensuppletie alleen zichtbaar bij rokers. Bij hen is het seleengehalte in het bloed namelijk meestal lager dan bij niet-rokers, en dat kan zijn omdat seleen onder meer wordt gebruikt om het giftige zware metaal arsenicum af te voeren.

Beter hart, minder sterfte
Het Groningse onderzoek toont aan dat mensen met een hoger seleengehalte in hun bloed minder snel sterven, minder risico hebben op een hartziekte en minder ontstekingen in het lichaam krijgen. Dat sluit aan bij een Zweedse studie, waaruit bleek dat het innemen van extra seleen leidde tot beduidend minder sterfgevallen door hart- en vaatziekten. Ook zijn er studies die laten zien dat dat een positief effect heeft bij schildklierstoornissen.

Tekort
De hamvraag is nu: hoe weet ik of ik voldoende seleen binnenkrijg? Volgens het Voedingscentrum komt een seleentekort namelijk bijna niet voor. Nu hadden de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld 84,6 microgram seleen per liter in hun bloed. Dat is nagenoeg het hetzelfde als voor de gemiddelde Europeaan. Maar een optimale hoeveelheid is bijna 120mcg seleen per liter! Het beste advies is om een goed voedingspatroon aan te houden. Seleen komt voor in vis, gevogelte, vlees, noten en granen. Paranoten staan erom bekend dat ze rijk zijn aan seleen, met twee noten per dag zit je al op 120 microgram. Mocht je niet voldoende seleen uit je dieet halen, dan kun je die het beste aanvullen door dagelijks met seleen verrijkte gistpillen in te nemen.

Dit artikel verscheen eerder in Gezonder Leven Kan!, editie november 2022.

Geef een reactie