Erik Scherder: ‘Veel kinderen kunnen niet eens meer touwklimmen!’

Al op school worden kinderen geacht om de hele dag stil te zitten, zegt neuropsycholoog Erik Scherder. ‘Alleen tijdens de pauzes en de gymnastiekles komen ze in beweging. Er zijn zelfs scholen die niet eens een gymnastieklokaal hebben!’

‘Ik zou heel graag willen dat gymnastiekonderwijs en dagelijks bewegen op school normaal is. Ik weet dat minister van Onderwijs Arie Slob niet wil tornen aan de vrije keuze voor scholen, wat betreft het curriculum. De overheid wil de burgers niet “betuttelen”. De overheid denkt: met sporten los je ’t wel op. Maar dat is niet zo. Wereldwijd sterven er 5,3 miljoen mensen aan ziekten die gerelateerd zijn aan onvoldoende bewegen. Maar daar lees je in de krant niets over!

‘Talloze studies laten zien dat gamen desastreus is voor je fysieke conditie. Veel kinderen kunnen niet eens meer touwklimmen! Je mag best een uurtje gamen, maar ga verder buiten spelen. En ouders: laat kinderen naar school lopen en fietsen. Als het ons lukt om het gedrag op scholen te veranderen, dan zou dat geweldig zijn. Maar daar hebben we echt de overheid bij nodig.’

Wil je het hele interview lezen? Klik dan hier.

Foto: Erik Scherder (c) Keke Keukelaar

Geef een reactie