Fajah Lourens: ‘Als je negatief over jezelf denkt, ga je ongezonder leven’

Fajah Lourens vindt dat we onszelf hebben afgeleerd om voor onszelf op te komen. En dat blijkt ook een barrière in ons streven om gezonder te leven, zegt de fitnessgoeroe.

‘We leren dat niet op school: zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen,’ zegt Fajah. ‘Kinderen moeten leren te vertrouwen op hun “gut feeling” en niet op wat andere mensen vinden. Of hoeveel likes ze krijgen op social media. Ik vind het daarom helemaal niet zo belangrijk dat mijn zoon van dertien overgaat op school. Ik kijk liever: waar wordt hij nou warm van, waar gaat zijn hart sneller van kloppen? En dat is handelen, ondernemen. Dus daar ga ik hem in stimuleren. Mijn grootste passie is mensen inspireren en motiveren, omdat ik gewoon zie dat we zoveel meer potentie hebben dan we denken.’

Wat betekent dat voor onze gezondheid?

‘We hebben onszelf allemaal dingen aangeleerd: als we bezoek krijgen doen we een wijntje en een kaasje, we nemen allemaal dat koekje dat we bij de koffie krijgen, of een dropje in de auto. Dat zit allemaal in je systeem opgeslagen. En om dat te herprogrammeren kost heel veel tijd, bewustwording, en ook doorzettingsvermogen. Maar het kan wel.’

Wat is het effect daarvan?

‘Ik zie dat de mensen die het dieet consequent volhouden en er een lifestylevan hebben gemaakt, geen emotionele problemen hadden. Die hadden alleen een reset nodig van hun eetpatroon. Maar de mensen die ongelukkig waren met hun relatie, werk, geldproblemen, die vielen continu terug. En als je negatief over jezelf denkt, dan word je daarin versterkt en ga je ongezonder leven. Terwijl positieve gedachten je gezonder maken. “Ik kan niet, ik mag niet” wordt zo’n ding. Je kunt beter zeggen: “Ik mag alles, maar ik kies ervoor iets niet te doen.”

Het hele interview lezen? Dat doe je hier.

Geef een reactie