Interview Berget Lewis: ‘Ik heb geleerd: maak het jezelf niet te moeilijk’

Op een dag stond een jonge bankmedewerkster op van haar bureau in een Amsterdams bankgebouw, zei ‘Ik ga zangeres worden’ en liep het pand uit. Daarmee begon Berget Lewis aan een succesvolle zangcarrière, zowel solo als via bands als Total Touch. Maar het succes betekende ook een aanslag op haar gezondheid. Sinds een paar jaar gaat ze daar op een heel andere manier mee om.

Door Antal Giesbers

Lewis werd in 1971 geboren in Amsterdam. ‘Je zou kunnen zeggen dat muziek me letterlijk met de paplepel was ingegoten, want mijn vader was muzikant, en mijn moeder zong in het kerkkoor, dus we werden enorm gestimuleerd om met muziek bezig te zijn. Elke avond na het eten schoven we de tafels en stoelen aan de kant om muziek te maken: mijn vader en broers bespeelden instrumenten en wij meiden zongen erbij: Motown, James Brown, Earth Wind & Fire – we noemden ons The Jackson 6. Dat zijn de mooiste momenten uit mijn jeugd.’

Er was ook altijd veel te doen in en om het huis, vertelt Lewis: ‘Het was zoete inval bij ons, en in de Emmastraat was er sowieso altijd een gezellige drukte. Dus ik was er wel aan gewend om mensen om me heen te hebben. Toch was ik heel verlegen. Zo ontdekte ik rond mijn elfde dat ik iets kon met mijn stem: ik kon die laten vibreren. Maar ik zong alleen maar op mijn kamer, want ik wilde niet dat de rest van de familie mij hoorde. Op een dag was ik aan het zingen, en toen ik stopte, klonk er opeens luid applaus van achter de deur: de hele familie had stiekem meegeluisterd. Mijn moeder vroeg me toen of ik ook niet in het kerkkoor wilde zingen, en dat wilde ik wel. Drie weken erna was mijn eerste optreden – a capella, dus ik werd meteen in het diepe gegooid. Ik keek strak naar de grond terwijl ik zong, of deed mijn ogen dicht; pas na het optreden keek ik de zaal in. Ook nu vind ik het nog altijd spannend om voor een publiek te staan – het maakt niet uit of het er honderd of duizend zijn. Maar ik weet intussen ook: dit is wat ik ben en wat ik kan. Hier voel ik me thuis.’

Berget Lewis (c) Edland Man

Hoe heb je de stap van zingen in een kerkkoor naar een carrière in de muziek gezet?

‘Dat was een moeilijke keus, waar mijn moeder wel een grote invloed op heeft gehad. Mijn vader leidde als muzikant namelijk een heel onzeker bestaan: hij was altijd on the road, en de inkomsten gingen met pieken en dalen. Zeker toen mijn ouders scheidden en mijn moeder helemaal voor het gezin verantwoordelijk werd, was haar eerste vraag wel: hoe kun je later rondkomen? Ze zei: “Maak eerst je school af en dan zien we wel.”

‘Na school volgde ik diverse cursussen en deed ik administratief werk voor een bank. Maar de muziek bleef lokken. Mijn broers speelden samen in een band, die waren elk weekend op pad. En ik dacht: waarom mijn broers wel en ik niet? Ook toen ik met het kerkkoor een tour door Amerika maakte, moest mijn oudste zus mee. Mijn vriendinnen mochten ook altijd meer dan ik. Nu ik daaraan terugdenk, besef ik dat mam me echt probeerde te beschermen. Dat snapte ik toen niet altijd.’

Wat was het moment dat je die stap waagde?

‘Mijn vriendin Trijntje Oosterhuis begon met haar broer de band Total Touch, en ze vroeg mij om te komen zingen. Dat wilde ik zo graag! Intussen zat ik daar op kantoor en het begon steeds meer te wringen: is dit nou mijn leven? Op een dag stond ik op en zei tegen iedereen: “Ik ga weg, ik word zangeres!” Ik pakte mijn spullen en heb nooit meer omgekeken. In eerste instantie was het vooral muziek maken in dienst van anderen, daarna stelde ik steeds meer mijzelf op de voorgrond. Ik begon een gospelkoor, want dan stond ik niet alleen op de bühne. Ik bleef ik verlegen, ik vond mezelf ook niet popsterwaardig. Trijntje, die is onverschrokken. Ik ben het tegenovergestelde. Naast Total Touch verdiende ik een inkomen aan optredens op bruiloften en zo, en met reclamespotjes. Zo kwam ik rond. Ik ging van een vast inkomen naar een onzekere toekomst van schnabbels. Toch heb ik maar één maand van de WW geleefd. Vanaf het begin wist ik: die schoen past mij wel. Ik was snel thuis in die wereld.’

‘Mijn leefstijl bestond uit sigaretten, bitterballen en flessen wijn.’

Er was ook echt een keerzijde aan je nieuwe leven…

‘Als je kijkt hoe ik toen leefde, dat was helemaal niet gezond. Je moest maar zien wanneer je kon eten, vaak at je snel wat mee met het personeel. En roken! Mijn leefstijl bestond uit sigaretten, bitterballen en flessen wijn. Als je jong bent, dan denk je dat allemaal aan te kunnen. Je hebt niet door dat je roofbouw op je lichaam aan het plegen bent. Het enige waar ik mee worstelde, was mijn gewicht. Dat zit ook in het DNA van mijn familie, dus ik jojode erg van slank naar veel te zwaar.

‘Zes jaar geleden kwam het opeens keihard binnen: in één keer sloeg de gezondheid om! Dat gebeurde ten tijde van de musical Dreamgirls. Ik had een rol waar ik wel wat zwaarder voor mocht zijn, maar die rol zelf was ook ontzettend zwaar: het kostte me veel energie en het ging ten koste van mijn nachtrust. Ik kreeg een evenwichtsstoornis, mijn bloeddruk werd te hoog, er volgde een hartritmestoornis: allemaal het gevolg van een ongezond leven. Toch denk ik niet dat het vanwege die musical was: het was een waarschuwing, en het had me op elk ander moment kunnen overkomen.’


Hoe gooide je het roer om?

‘Ik kreeg veel tips van vrienden en kennissen, adviezen om dit dieet te volgen of dat. Maar ik zei tegen mezelf: “Wacht even, we weten allemaal wat we moeten doen. Elk pondje gaat door ‘t mondje.” Toch kun je wel zeggen: “Dan eet je dus drie gezonde maaltijden per dag,” maar zo makkelijk bleek dat niet. Ik moest echt leren ontbijten! En ik ben een lekkerbekje, dus ik moest me echt aanleren om niet overdadig te eten. Je leert kleine trucjes, je hebt een andere kijk op hoe je eet. Leer wat voedsel voor je betekent: als je dat weet, kun je een uitgebalanceerd menu samenstellen. En ga niet denken: vanaf nu eet ik geen koolhydraten meer. Want een koolhydraatarm dieet, wat veel mensen volgen, heeft ook zijn nadelen. Met te weinig koolhydraten krijgen je hersenen te weinig zuurstof!

‘Mijn uitgangspunt is dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken door continu alles op verpakkingen na te kijken. Ik hield het simpel: veel groenten, vis – en beetje rustig aan met het vlees, want dat kan tot wel een maand in je systeem blijven. En ik ben toch dol op vlees!

‘Ik ben ook gestopt met roken, en dat is het beste dat me is overkomen. Daarom klink ik nu nog goed en kan ik alle noten nog halen. Ik begon verder met cardio, ik ben veel gaan lopen – en dansen! Dat is nog het beste wat je kunt doen. Ik zei dan ook meteen “ja” toen ik werd gevraagd voor Dancing with the Stars. Ik ben er uiteindelijk in geslaagd om 35 kilo af te vallen!’

Toen Nederland in 2020 in lockdown ging, besloot je om samen met hardlooptrainster Karen Marcus de community Lifestyle Diva’s te starten. Wat was het doel daarachter?

‘Wij wilden onze ervaringen delen en anderen motiveren, activeren en inspireren. Laten zien dat je het vanuit jezelf aankunt om je gezondheidsprobleem op te lossen. Daarmee heb je het gelijk ook over een ander aspect van gezondheid, namelijk dat je gelukkig bent, of in ieder geval lekker in je vel zit. Dus zorg dat je ook in je bovenkamer lekker gezond bent. Daartoe is mindfulness heel belangrijk. Maak het jezelf niet te moeilijk, maar ben je bewust van jezelf. Dat kan ik niet vaak genoeg zeggen: als je je bewust bent van jezelf, gaat het een stuk makkelijker! Je weet zelf ook wel dat als het slecht met je gaat, je gezondheid niet prioriteit nummer één is. Dan ga je eten om je wat lekkerder te voelen, je hebt geen zin in bewegen, et cetera. En het is goed om dat te beseffen, ook als het goed met je gaat. Want ook jij kunt terugvallen, ook als je verder gezond leeft.’

Welke plek heeft een gezondere levensstijl nu in jouw leven?

‘Je moet naar je toekomst kijken: hoe kun je gezond oud worden? Ik ben nu echt op een goede plek, ik ben gelukkig en ik weet wat ik wil. De uitdaging blijft om wat af te vallen, zodat ik mijn werk normaal kan verrichten. Dus tegenwoordig maak ik eten klaar, en dat gaat in bakjes mee de auto in. Ik val af zodat het me in de laatste fase van mijn leven beter afgaat. Ik kan nog steeds genieten, maar het is in balans. Af en toe spring ik heus wel uit de band hoor. Want de belangrijkste les is: maak het jezelf niet te moeilijk.’

GLK! richt zich op de thema’s bewegen, voeding en welzijn. Hoe scoort Berget Lewis daarop? 
Voeding: ‘Een 7,5. Ik wil naar een 8, maar ik ben de laatste tijd weer wat zwaarder geworden.’
Bewegen: ‘Ook een 7,5, om dezelfde reden, en met de motivatie om er een 8 van te maken.’
Welzijn: ‘Echt een 9, ik ben op een goede plek, ik ben gelukkig en ik weet wat ik wil.’

Dit artikel verscheen eerder in Gezonder Leven Kan!, editie november 2022.

Geef een reactie