Supplementen om het jaar goed mee te beginnen

De kerstvakantie zit er alweer op. Goede kans dat je de afgelopen weken wat minder oplette wat je at – en je bewoog misschien ook wat minder. Wat kun jij aan het begin van het nieuwe jaar doen om jouw gezondheid weer optimaal te ondersteunen?

Ongezonder gegeten?

Is het jou deze vakantie niet gelukt om alle dagen de geadviseerde 250 gram groenten en 2 stuks fruit te eten? Gelukkig loop je pas een vitamine- of mineralentekort op als je langdurig te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Heb je toch langere tijd wat ongezonder gegeten, dan is het belangrijk om thuis de draad weer op te pakken en gevarieerd en gezond te eten. Daarnaast kan suppletie met een multivitamine nuttig zijn. Dat is een supplement met een groot aantal voedingsstoffen, meestal alle dertien vitamines en een groot aantal mineralen zoals deze ook voorkomen in groenten en fruit.

Let wel: in groente en fruit zitten ook veel andere gezonde stoffen zoals vezels en bioactieve stoffen. Vervang groente en fruit dus nooit geheel door een multivitamine, die is puur bedoeld als aanvulling.

Wat meer gedronken?

De vakantie is natuurlijk ook bij uitstek de periode voor een lekker glaasje wijn of een koel biertje. Uiteraard is het beste advies om geen alcohol te drinken, of in ieder geval maximaal 1 glas per dag. Toch meer alcohol drinken heeft onder andere nadelige gevolgen voor je lever. Maar wist je dat Mariadistel de reinigende werking van de lever ondersteunt?

Regelmatig alcohol gebruik kan ook een negatieve invloed hebben op je vitamine B6-status. Na de vakantie kan aanvulling met extra vitamine B6 dus nuttig zijn.

Minder bewogen?

Is het sporten er tijdens de vakantie wat minder van gekomen? En ben je nu van plan er weer helemaal voor te gaan? Of heb je juist een hele actieve vakantie gehad en kunnen jouw spieren wel wat extra ondersteuning gebruiken?

* Magnesium is gunstig voor meer spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen. Ben je vermoeid of voel je je spieren na het sporten, dan kun je baat hebben bij extra magnesium.

* Spieren bestaan grotendeels uit eiwitten. Door training ontstaan er als het ware scheurtjes in de spieren. Eiwitten ondersteunen herstel van spieren na training/sport.

* Co-enzym Q10 is een natuurlijke stof die betrokken is bij het vrijmaken van energie in onze cellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld inspannen gebruiken vaak Q10 voor de energieproductie, voor meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport.

Weer ontspannen aan de slag?

Na een heerlijke ontspannen vakantie ga je weer vol aan de slag. Dat kan stress opleveren. Er zijn gelukkig kruiden die kunnen bijdragen aan jouw ontspanning.

Het meest bekend zijn waarschijnlijk kamille en valeriaan. Andere kruiden met een ontspannende werking zijn citroenmelisse en passiebloem. Minder bekend, maar ook met een ontspannende werking zijn Ashwagandha en Rhodiola.

Meer weten over de bovengenoemde voedingsstoffen en supplementen? Je leest er alles over op de website van het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid: ivg-info.nl 

Geef een reactie