Veelzijdig bewegen met het nijntje Beweegdiploma

Tienduizend kinderen per jaar, verspreid over wel driehonderd sportverenigingen door Nederland heen, beleven het plezier van het nijntje Beweegdiploma. Wat dit toffe programma precies inhoudt, kan Tanja Bracco Gartner van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) ons vertellen.

In 2013 werd het idee van een nijntje Beweegdiploma geïntroduceerd aan het Nederlands Olympisch Comité. In 2014 heeft de KNGU het plan gerealiseerd met nijntje als ambassadeur, en volgend jaar wordt alweer het tienjarig jubileum gevierd. In minimaal twintig weken leren peuters en kleuters de basisvormen van het bewegen. Deze lessen worden afgesloten met een vrolijk beweegfeest. Familie en vrienden mogen aanwezig zijn bij de uitreiking van het nijntje Beweegdiploma.

Om een merk als nijntje hoog te houden, zijn de lessen van het nijntje Beweegdiploma gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waarbij de basisvormen van bewegen geleerd worden aan kinderen. Het nijntje Beweegdiploma krijgt door Partner in Veelzijdig Bewegen wel drie sterren! Tanja legt uit: ‘Dat betekent dat de kinderen in de lessen zich volledig breed motorisch ontwikkelen. Oftewel: veelzijdig bewegen.’ De basisvormen van bewegen zijn: balanceren, bewegen op muziek, balvaardigheid, klimmen, rennen en gaan, rollen, kruipen, springen, stoeien en zwaaien. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze vaardigheden een kind een goede basis voor de rest van zijn leven meegeeft. Niet alleen zal een kind door de lessen plezier vinden in bewegen, maar het kan ook goed zijn voor hun mentale gezondheid. Betere concentratie, een goed reactievermogen, behendigheid en misschien wel het mooiste van allemaal: zelfvertrouwen en plezier in bewegen. Naast de lessen kunnen ouders zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Hierin staan bijvoorbeeld leuke tips voor thuis, om ook de kinderen te stimuleren overal te blijven bewegen.

‘Als er op de afsluiting met het beweegfeest stralende gezichtjes te zien zijn, is de missie geslaagd’

Net als in de boekjes van nijntje is iedereen gelijk. De lessen van het Beweegdiploma zijn zo gemaakt dat ieder kind eraan kan deelnemen. Zo ook kinderen met een beperking. ‘Onze trainers kijken goed naar het niveau van een kind, daarop wordt gebaseerd welke oefeningen gedaan kunnen worden. Er is dus geen onderscheid tussen een kind of het niveau van een kind.’

Het nijntje Beweegdiploma streeft vooral naar plezier binnen de lessen. ‘We deden eerst nog een tevredenheidsonderzoek bij de kinderen, maar met deze leeftijd is dat eigenlijk niet haalbaar. Als er op de afsluiting met het beweegfeest stralende gezichtjes te zien zijn, is de missie geslaagd,’ zegt Tanja. Dat ook ouders hun kinderen zien groeien door het bewegen is te merken aan het klanttevredenheidsonderzoek. ‘Deze wordt al jaren met ruim een acht beoordeeld,’ vertelt Tanja content.

Thuis bewegen met nijntje
Ook thuis kun je alvast aan de slag met bewegen. Het kartonboekje spelen en sporten met nijntje is een interactief boek, waarin op elke tab andere vormen van bewegen te zien zijn. Zelfs achter de flapjes valt er van alles te ontdekken. Beweeg mee met de favoriete activiteiten van nijntje en haar vriendjes!

Dick Bruna, spelen en sporten met nijntje, Mercis Publishing, 12 pagina's (€ 13,95)

Geef een reactie