Grote groep experts waarschuwt: je gezondheid is nu nóg belangrijker

NIEUWS – 65 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties schrijven in een brandbrief aan het kabinet dat er meer aandacht moet komen voor het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd. Dit meldt het NOS.

Gezonder eten, meer bewegen en voldoende ontspannenkan ertoe leiden dat een corona-infectie minder ernstig verloopt omdat mensen daarmee hun immuunsysteem versterken. 

Volgens Liesbeth van Rossum, eerste ondertekenaar van de brief, is ook in de tweede coronagolf duidelijk te zien dat verreweg de meeste coronapatiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care terechtkomen (ernstig) overgewicht hebben. ‘Dat komt onder meer doordat mensen met overgewicht een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem hebben.’

Nieuw onderzoek laat zien dat de afweer van mensen met obesitas al beter gaat functioneren als ze 5 procent van hun gewicht afvallen, zegt Van Rossum. ‘Je hoeft echt niet meteen een slanke den te worden.’

Een woordvoerder van staatssecretaris Blokhuis, die als staatssecretaris van VWS verantwoordelijk is voor onder meer preventie en gezondheidsbevordering, laat in een reactie weten dat het onderwerp absoluut de aandacht heeft van het ministerie. Blokhuis en anderen zijn erover in gesprek met de ondertekenaars van de brief.

Dit is een verkort artikel dat verscheen op de website van NOS. Klik hier voor het volledige artikel.

Geef een reactie