Interview Fajah Lourens: ‘Het begint met geloof in jezelf’

Ze wordt wel de ‘fit queen van Nederland’ genoemd: Fajah Lourens, ooit begonnen als actrice in GTST, nu gezondheidsgoeroe met een eigen filosofie: mykillerbodymotivation. Zojuist is Killerbody Lifestyle verschenen, waarin Fajah laat zien dat ze tot hele nieuwe inzichten is gekomen…

Enkele weken geleden kwam Killerbody Lifestyle uit, meteen op nummer 1 in de bestsellerlijst. Ook de vorige drie Killerbody-boeken waren nummer 1 hits. Daarmee heeft Fajah zich ontwikkeld van actrice en dj naar auteur en lifestylegoeroe. 

Het lijkt bijna alsof alles wat je aanraakt in goud verandert. Hoe krijg je dat voor elkaar?
‘Weet je, ik kom uit een bijzonder gezin: ik ben opgevoed door mijn moeder – mijn vader zag ik alleen soms tijdens een verjaardag, en dan dacht ik: “Wat een rare man.” In ons gezin speelde spiritualiteit een grote rol, mijn moeder kocht onze kleren in de kringloopwinkel en wij aten geen witbrood maar zuurdesembrood. En dat in een tijd dat dat nog helemaal niet hip was. Ik was soms best jaloers op de “normale” gezinnen. Maar wat ik heb meekregen, is de kracht van visualisatie. Waar mijn moeder mij leerde dat als je God iets vraagt, het je gegeven wordt, daar vraag ik het aan het universum. Niet alleen dat: je ziet het vooral voor je. De kracht van visualisatie is heel sterk. Daarnaast moet je blijven geloven in jezelf en als je dan doorzet, is alles mogelijk.’

Hoe werkte die visualisatie voor jou? 
‘Ik wist op mijn twaalfde al dat ik in Goede Tijden Slechte Tijden ging spelen. Daar heb ik alles voor gedaan, maar vooral heb ik het voor me gezien, geroken, gevóeld hoe dat zou zijn. Als je het voor je kunt zien, dan kun je het ook uitwerken en ervoor gaan.’

Maar wat als je omgeving je niet steunt?
‘Als ik zei dat ik actrice wilde worden, dan vroegen mensen: “Ja, maar wat wil je écht worden?” Maar daarmee projecteren ze hun eigen angsten op jou. Je luistert er alleen naar als je niet zeker van je zaak bent. Dus het allerbelangrijkste is dat je eerst gelooft in jezelf. Als je toegeeft aan twijfel, dan zal het je niet lukken. Daarmee saboteer je jezelf. Maar als je overtuigd bent van wat je wilt, dan doet die kritiek je niks. Ik ben daar echt doof voor. Er is bij mij ook geen plan B. En dus ga ik altijd door met plan A. Gaat er iets mis, dan geef ik niet op: dat is dan een duwtje in de goede richting. Kijk je op die manier naar de wereld, dan lukt alles.’

Sluit je nooit compromissen?
‘Niet als je succesvol wilt zijn en gelooft in wat je in eerste instantie hebt bedacht. Je kunt je plannen wel aanpassen, maar doe dat uit overtuiging, en niet omdat je denkt dat je het niet kunt. Het verschil tussen iemand die succesvol is en niet, is puur een kwestie van doorzetten. Denk je dat ik meteen na mijn eerste auditie werd aangenomen? Daar heb ik bijna tien jaar over gedaan. Maar ik heb nooit opgegeven, ik ben altijd weer langsgegaan met nieuwe foto’s: “Hé, hier ben ik!” Keer op keer word je het niet, en dan opeens wel.’

Waarom is dat voor veel mensen zo lastig?
‘We leren dat niet op school: zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Kinderen moeten leren te vertrouwen op hun “gut feeling” en niet op wat andere mensen vinden. Of hoeveel likes ze krijgen op social media. Ik vind het daarom helemaal niet zo belangrijk dat mijn zoon van dertien overgaat op school. Ik kijk liever: waar wordt hij nou warm van, waar gaat zijn hart sneller van kloppen? En dat is handelen, ondernemen. Dus daar ga ik hem in stimuleren. Mijn grootste passie is mensen inspireren en motiveren, omdat ik gewoon zie dat we zoveel meer potentie hebben dan we denken.’

Je bent begonnen als actrice, maar bent nu meer een gezondheidsgoeroe. Hoe is dat zo gekomen?
‘Ik vind acteren fantastischom te doen, maar niet per se het leukste. Want als actrice ben je afhankelijk van de regisseur, het castingbureau, het script. En ik heb een hekel aan afhankelijk zijn. Daarom ben ik ermee gestopt. Ik ontdekte dat ondernemen een passie is die me alle vrijheid geeft om te inspireren. En dat vind ik het allerleukste!’

Je inspireert honderdduizenden mensen om gezonder te leven via je website www.mykillerbodymotivation.com en je Killerbody-boeken. Hoe is dat idee ontstaan?
‘Eigenlijk is mijn website gestart als stok achter de deur voor mijzelf. Ik was niet te dik, maar mijn eetpatroon was niet goed. Rond mijn 22e had ik een broekmaatje te veel, het zag er allemaal wat slappig uit, putjes in mijn billen; dat vond ik dan niet mooi en dan ging ik heel ongezond een crashdieet doen. Dat ging ik dan zes weken goed, en daarna begon ik me weer vol te vreten: heel ongezond. Ik kreeg ook last van mijn maag, en heb allemaal schimmels gehad, want die gedijen lekker op suiker. Ik wilde weer fit worden: het lijf wat steviger en strakker, wat meer conditie, en een paar kilootjes eraf. Maar ik hield dat gewoon niet vol.
‘Ik nam een personal trainer die mij leerde wat macro’s zijn: de balans van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik ben alles uit gaan proberen en heb heel veel onderzoeken gelezen over voeding. Alleen: wat is waar? En waarom kan er niet in Jip-en-Janneketaal staan wat goed voor je is? Daarom besloot ik een website te starten waar ik in klare taal opschrijf wat wij als mensen nodig hebben.’

En toen schreef je je eerste boek…
‘Ik had sportvideo’s en voedingsadviezen op mijn website gezet, en mijn Instagram werd steeds populairder. Toen stelde Uitgeverij Kosmos voor om een boek te maken. Ik dacht eerst: een boek? We leven toch in een internetwereld? Maar ik raakte ervan overtuigd dat boek en website elkaar kunnen versterken. En dat bleek, want het werd een bestseller die in vijftig landen is uitgebracht. Het vervolg was een boek met recepten, en in 2018 schreef ik Killerbody 3. Back in shape.’

Hoe wist je zeker dat het dieet in jouw boek het juiste was?
‘Er kwam een fotoshoot voor Linda.meiden aan, en daarvoor heb ik acht weken mijn eigen dieet gevolgd, met een proteïneshakein de avond, studentenhaver, een appel. Dat werkte zo goed, ik dacht: “Wauw, dat vliegt eraf!” En wat voor mij werkt, werkt voor een ander ook. Je zag wel dat veel mensen eraan moesten wennen: moet ik echt die rijst eten? En een proteïneshake, word je daar niet dik van? Maar je hebt dat echt nodig. Nou, dat bleek een gat in de markt, na twaalf weken was half Nederland afgevallen.’

Het nieuwe boek heet Killebody Lifestyle. Wat is daar nieuw aan?
‘Ik heb veel mensen gesproken die mijn dieet hebben gevolgd, en ontdekte dat een deel van hen desondanks niet tevreden over zichzelf waren. Het werd me duidelijk dat hun probleem niet zit in overgewicht, maar in zelfliefde, eigenwaarde. Geluk zit niet in hoe je eruitziet, maar hoe je je voelt. En als je niet gelukkig bent, ga je troostvoeding eten en kun je dat patroon niet doorbreken. Daarover gaat dit boek: waarom maak je de keuzes die je maakt en hoe kun je het veranderen? 
‘We hebben onszelf allemaal dingen aangeleerd: als we bezoek krijgen doen we een wijntje en een kaasje, we nemen allemaal dat koekje dat we bij de koffie krijgen, of een dropje in de auto. Dat zit allemaal in je systeem opgeslagen. En om dat te herprogrammeren kost heel veel tijd, bewustwording, en ook doorzettingsvermogen. Maar het kan wel.
‘Ik zie dat de mensen die het dieet consequent volhouden en er een lifestylevan hebben gemaakt, geen emotionele problemen hadden. Die hadden alleen een reset nodig van hun eetpatroon. Maar de mensen die ongelukkig waren met hun relatie, werk, geldproblemen, die vielen continu terug. En als je negatief over jezelf denkt, dan word je daarin versterkt en ga je ongezonder leven. Terwijl positieve gedachten je gezonder maken. “Ik kan niet, ik mag niet” wordt zo’n ding. Je kunt beter zeggen: “Ik mag alles, maar ik kies ervoor iets niet te doen.”
‘In dit nieuwe boek valt alles samen: gezond leven, je fit voelen, een positieve kijk hebben met een fitte lifestyle. Mijn message: wees zachter voor jezelf. En zet kleine stappen naar een fittere lifestyle. Dat doe ik zelf ook. Ik ga richting de veertig en ben de afgelopen vier jaar vier kilo aangekomen. Ik heb nu geleerd om daar happy mee te zijn. Intussen begin ik morgen weer met het dieet, samen met m’n nichtje en dochter. Ik wil drie kilootjes kwijt, mijn nichtje misschien wel tien, en mijn dochter wil vijf. Ben wel benieuwd!’

Dit artikel verscheen eerder in GLK! editie februari 2021.

Geef een reactie