Recept: No-waste bloemkoolbowl

Gezond, snel én lekker koken? Ella Mills van Deliciously Ella bewijst dat het kan met dit recept uit Snel en makkelijk. 

Het beste van deze bowl is dat er niets wordt verspild, omdat we de hele bloemkool gebruiken: de steel, bladeren en roosjes. Het klinkt misschien vreemd, maar de bladeren worden lekker crunchy en de stelen smelten mooi samen met de gladde limabonenpuree en geroosterde knoflook, mosterd, rozemarijn, tijm en citroensap. 

Voor twee grote porties of vier kleine

  • 1 grote bloemkool, met loof 
  • 1 tl kurkuma 
  • 1 tl komijnpoeder 
  • olijfolie 
  • 1 blik limabonen van 400 g, uitgelekt en afgespoeld 
  • 1 tl dijonmosterd 
  • 1 tl appelciderazijn 
  • 1 tl gedroogde rozemarijn 
  • 1 tl gedroogde tijm 
  • sap van 1/2 citroen 
  • 1 el amandel- of havermelk 
  • 2 tenen knoflook, geroosterd 
  • handvol geroosterde pijnboompitten 
  • handvol verse peterselie, grof gehakt 
  • zout en peper 

Stappen

1. Verwarm de oven voor op 250 °C. 

2. Leg de bloemkool op een snijplank, snijd het loof en de stelen van de stronk en leg ze opzij. Snijd de bloemkool in hapklare roosjes en leg ze op een bakplaat met de kurkuma, komijn, een scheutje olijfolie en een snuf zout en peper. Schep alles goed om, zodat de bloemkoolroosjes goed met de specerijen zijn bedekt. 

3. Snijd de stelen in hapklare stukjes. Leg de stelen en het loof gescheiden van elkaar op een andere bakplaat, besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi ze met een snuf zout. 

4. Zet beide bakplaten in de oven en rooster de inhoud 10 minuten. 

5. Haal na 10 minuten de bakplaat met het loof en de stelen eruit. Laat de andere bakplaat in de oven staan en rooster de bloemkool nog 10-15 minuten, tot de roosjes licht geschroeid zijn. 

6. Maak de puree. Doe de limabonen in de keukenmachine en voeg de geroosterde bloemkoolstelen, de mosterd, appelciderazijn, rozemarijn en tijm, het citroensap, de amandelmelk, knoflook en een snuf zout toe. Pureer het mengsel met de pulsknop tot het glad is. 

7. Verdeel de puree over de kommen en leg de geroosterde bloemkoolroosjes en het loof erop. Strooi er vlak voor het serveren wat geroosterde pijnboompitten en peterselie over.

Ella Mills, Deliciously Ella Snel & makkelijk. Plantaardig lekker, Kosmos Uitgevers, 272 pagina’s (€ 24,99)  

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie april 2021.

Geef een reactie