Interview Mischa Kremer: ‘Preventief onderzoek moet zo normaal worden als de tandarts en je apk’

Hoe sta je er precies voor? Loopt alles lekker met je lichaam, of kom je misschien hier en daar iets tekort? Ongemerkt kunnen kleine problemen uitgroeien tot grote kwalen. Mischa Kremer van Perfect Health pleit ervoor dat mensen zich, net als het bezoek aan de tandarts of de apk-keuring van hun auto, jaarlijks laten checken om te zien of alles nog wel op rolletjes loopt. ‘Preventie is vaak helemaal niet zo moeilijk: je kunt zoveel met voeding en supplementen doen.’

Iedereen vraagt het zich wel eens af: zou het niet eens tijd zijn voor een grondige check van mijn lichaam? Maar wie dat zou willen, loopt soms tegen drempels aan, weet Kremer. ‘De huisarts kan een bloedonderzoek laten uitvoeren. Maar dan kijkt hij puur naar enkele bloedwaardes die er volgens hem toe doen. Terwijl je juist naar zoveel mogelijk zou moeten kijken: hoe meer je weet, hoe meer inzicht je hebt in waar het mis kan gaan. Houd er rekening mee dat kleine afwijkingen uiteindelijk kunnen resulteren in serieuze gevolgen.’

Mischa Kremer

Kremer geeft cholesterol als voorbeeld. ‘Een verstoring van de cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Een huisarts kan dan je cholesterolwaarden laten meten, en schrijft zo nodig een cholesterolmedicijn voor. Maar bijvoorbeeld homocysteïne wordt niet gemeten, terwijl dat óók een belangrijke bloedwaarde is die hart- en vaatziekten voorspelt. En we weten dat als je cholesterol én homocysteïne allebei verhoogd zijn, het risico nog hoger wordt. Alleen: homocysteïne normaliseren doe je door suppletie met vitamine B. En ja, daar zijn artsen niet voor opgeleid.’

Ook tijd en geld zijn grote drempels voor een brede toegankelijkheid van zo’n apk, vertelt Kremer: ‘Tot voor kort was de enige mogelijkheid om in een privékliniek een scan te laten maken, maar daarvoor werd zwaar geschut ingezet, zoals een MRI, een CT-scan of een colonoscopie. Het is preventief onderzoek door dure medici met dure medische apparatuur. Ik zeg: dat kan in de basis ook met een eenvoudige medische diagnose op basis van bloedonderzoek. Alleen kijk je dan niet naar slechts enkele bloedwaardes, maar naar wel dertig! Een huisarts wil gericht onderzoek doen. Daar denk ik anders over: je moet juist breed kijken, want alles heeft met elkaar te maken.’

Bloedonderzoek vormt de basis. Meten is weten: als je weet wat er mis is in je lichaam, kun je daar gericht aan werken.

Kleine oorzaken…
Volgens Kremer kunnen mensen met regelmatig preventief onderzoek al vroeg zien waar het in hun lichaam misgaat. ‘Wat begint als kleine verschillen kan uitmonden in grote problemen. Bloedonderzoek vormt de basis. Meten is weten: als je weet wat er mis is in je lichaam, kun je daar gericht aan werken. Maar we kunnen daarmee óók laten zien hoe je, met behulp van supplementen en leefstijlaanpassingen, gezónder oud wordt! Eigenlijk ben je zo’n regelmatige check-up aan jezelf verplicht, net als dat bezoek aan de tandarts en de garage.’

Waarom juist bloedonderzoek? ‘Bloed komt overal in je lichaam, en laat zien hoe onze organen functioneren, of ons immuunsysteem goed werkt, waar ontstekingen ontstaan en of we alle benodigde stoffen in het lichaam hebben. Alles wat uit balans is, wordt zichtbaar in het bloed. Neem vitamine D: bij een tekort loop je een verhoogde kans op gezondheidsproblemen, omdat het essentieel is voor je immuunsysteem. Zo’n gebrek kun je met suppletie oplossen. Doe je er niks aan, dan is dat eeuwig zonde voor je gezondheid.’
Je zou verwachten dat Perfect Health, dat een breed assortiment voedingssupplementen voert, de waarden van álle vitaminen en mineralen in het bloed laat meten. Maar dat ligt wat genuanceerder, zegt Kremer: ‘Er is maar een aantal vitamines en mineralen die je goed kunt meten in het bloed. Wij kijken naar de belangrijkste bloedwaardes om inzicht te krijgen hoe gezond je bent, om op basis daarvan gericht supplementen te adviseren.’

Dat is een manco van de medische wereld: ze kijken niet voorbij de grenzen van hun eigen métier.

Darm health check
Open deur, zou je zeggen. Toch gebeurt daar weinig mee, weet Kremer. ‘Ik hoorde pas enkele topchirurgen vertellen dat ze weten hoe belangrijk voeding is, maar “daar hebben we niet voor gestudeerd”. Dat is een manco van de medische wereld: ze kijken niet voorbij de grenzen van hun eigen métier. Je moet breed en holistisch kijken naar de problemen. Wij zeggen: als wij jou in balans kunnen krijgen met natuurlijke receptuur, dan ben je gek als je dat niet doet. Wie een jaarlijkse check-up doet, kan bijsturen. En dan heb je misschien niet over tien of twintig jaar last van allerlei gezondheidsproblemen. Ik denk dat je op die manier wellicht veertig procent minder welvaartsziektes zult krijgen, met een eerlijke kans om gezonder oud te worden.’

Dit artikel verscheen eerder in GLK!, editie oktober 2021.

Geef een reactie