NIEUWSOVERZICHT: WEEK 50

HEEFT U HET NIEUWS VAN DE AFGELOPEN WEEK GEMIST? GLK! HEEFT DE HIGHLIGHTS VOOR U OP EEN RIJTJE GEZET.

Omstreden Alzheimermedicijn niet toegelaten in EU

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) laat het nieuwe en omstreden Alzheimermedicijn van fabrikant Biogen niet toe op de Europese markt. Dat heeft het agentschap vandaag bekendgemaakt. Het medicijn Aducanumab kwam eerder dit jaar in de Verenigde Staten wel op de markt, wat voor flinke controverse zorgde.

Verder lezen

GGD’s maken zich op voor boosteren: ‘Zo’n grote campagne vraagt heel veel’

Nog 9,5 miljoen boosterprikken in zo’n zes weken. Niet eerder moesten er zoveel prikken in zo’n korte tijd gezet worden. De GGD’en werven duizenden prikkers voor de boostercampagne die vanaf komende maandag flink wordt opgeschaald. Ander werk komt stil te liggen, verloven worden ingetrokken. “Het zou zomaar kunnen dat je op Eerste Kerstdag om half zeven ‘s ochtends staat te prikken.”

Verder lezen

Oppositie noemt plannen zorg ‘bezuinigingen’, maar economen betwisten dat

Komen de plannen voor de zorg neer op bezuinigingen of niet? In het gisteren gepresenteerde coalitieakkoord staan maatregelen om richting 2052 de kostengroei met 4,5 miljard euro af te remmen. Het was olie op het vuur voor de oppositiepartijen, die schande spraken van deze “bezuinigingen”.

Verder lezen

Avondlockdown blijft, scholen eerder dicht: dit zijn de coronamaatregelen

De besmettingscijfers en ziekenhuisbezetting dalen niet hard genoeg, en dan is er nog de dreiging van de opkomende omikronvariant. Binnen weken kan dat de dominante coronavariant zijn in Nederland: het lijkt erop dat omikron besmettelijker is en dat de vaccins er minder goed tegen beschermen. Al met al reden voor het nu nog demissionaire kabinet om de geldende maatregelen voort te zetten, tot zeker 14 januari.

Verder lezen

Een nieuwe elektrische fiets kopen – Ook in 2022 een vertraagde levertijd

Wie van plan is in 2022 een nieuwe elektrische fiets aan te schaffen, kan beter snel beginnen met rondkijken. De lange levertijd zou je weleens kunnen verrassen. Door de coronacrisis lag de productie van veel fietsonderdelen langere tijd stil. Hoewel die achterstanden inmiddels wel zijn weggewerkt, is het voor veel merken nog altijd lastig aan de toenemende vraag te voldoen. Maar wanhoop niet. Wie nu een fiets bestelt, heeft goede kans er in het voorjaar lekker op te kunnen rijden.

Verder lezen

Supermarkten doen Braziliaans vlees in de ban

Albert Heijn en Plus gaan stoppen met het verkopen van Braziliaans vlees. Lidl gaat zelfs al het vlees uit Zuid-Amerika uit de schappen halen. De supermarktketens doen dit nadat uit onderzoek bleek dat voor de productie van Braziliaans vlees uit hun assortiment oerwoud wordt gekapt.

Verder lezen

De hoeveelheid gif op Nederlandse aardappelen, aardbeien en radijsjes neemt niet af, maar toe

Er zitten meer gifresten op aardappelen, groente en fruit. Terwijl het doel juist is om steeds minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Verder lezen

Geef een reactie