BLUE ZONES: Öland, de favoriete Zweedse vakantiebestemming

Veel van de Blue Zones, waar mensen uitzonderlijk lang gezond leven, liggen in zonnige streken, zoals het Middellandse Zeegebied. Maar niet alle. Zo maken Öland, Zuid-Småland en Noord-Oost-Skåne deel uit van Zweden, en ook zij vormen tezamen een Blue Zone. Wij nemen u mee naar Öland, een eiland voor de oostkust van Zweden in de Baltische Zee.

Öland wordt ook wel het zonne-eiland van Zweden genoemd. Hier geniet je van de meeste zonne-uren van Zweden en mede daarom is het een populaire vakantiebestemming. De prachtige natuur en cultuur zijn er kenmerkend. Maar het eiland is niet alleen hierom interessant, het heeft ook een groot aantal inwoners met een leeftijd van honderdplus. Lees hier vier manieren hoe ze dat voor elkaar krijgen!

1. Eet lokaal

De inwoners van Öland kiezen in hun menu veel voor lokaal geproduceerde producten. Volle granen, bessen, erwten, yoghurt en haver worden veel gegeten. Hiernaast ligt vette vis, zoals zalm en haring, veelal op de borden. Vers fruit en groenten worden veelal gewoon aan huis verkocht! Sommige bewoners stellen hun kassen zelfs beschikbaar in de zomer als een café. Verser dan dat kan het niet!

Fotografie (c) Kentlarserik

2. Traditionele leefstijl

Zoals eerder is benoemd, is het Zweedse eiland rijk aan prachtige natuur. Hier maken de inwoners dan ook graag gebruik van! Veel buiten zijn in combinatie met het lokale dieet doet de mensen goed op Öland. Geniet dus van de dag!

Fotografie (c) Kentlarserik

3. Medische zorg

De medische zorg is door heel Zweden erg goed. Iedereen heeft toegang tot dezelfde soort zorg en de kosten voor de inwoners zijn laag. Hiernaast is er geen sprake van een vrije markt in de zorg, alles is vanuit de overheid nauwkeurig geregeld. Deze topzorg draagt daarom ook zeker bij aan een langer leven!

Fotografie (c) Marubatsu

4. Hoge welvaart

Niet alleen de medische zorg, maar ook de welvaart is in Zweden hoog. Het sociaaleconomische model van het land zorgt voor een goed vangnet als je bijvoorbeeld je baan verliest en er zijn goede voorzieningen voor iedereen. Door dit sociale vangnet weet de bevolking dus dat ze altijd goed zitten. Dit zorgt voor een stuk minder stress!

Fotografie (c) Jon Ottosson

Blue Zones
Er zijn plekken ter wereld waar de mensen het gezondst leven en ouder worden dan waar dan ook. Waar zijn die locaties te vinden? Het zijn Sardinië en Acciaroli in Italië, de Okinawa eilandengroep van Japan, een gemeenschap van zevendedagsadventisten te Loma Linda, Californië, het schiereiland Nicoya in Costa Rica, het Griekse eiland Ikaria, en drie plekken in Zweden: Öland, Zuid-Småland en Noord-Oost-Skåne. Die locaties worden ‘Blue Zones’ genoemd. Wat maakt hen zo bijzonder? En wat kunnen wij ervan leren? Elke editie bezoeken we zo’n blauwe zone. 

Dit artikel verscheen eerder in GLK!, editie oktober 2021.

Geef een reactie