Supersnacks van eigen bodem!

Wat kun je soms snakken naar snacken. Thuiswerken is de nieuwe norm en sommigen van ons werken aan de keukentafel, héél dicht bij het keukenkastje. Snacks binnen handbereik! We weten ook: genoeg blijven bewegen, dan zit het wel goed. En als we die tussendoortjes nu eens van ‘superfoods’ maken, dan voelen we ons alweer een tikkie gezonder. 

Superfoods, dat is toch de verzamelnaam voor gojibessen, açai-bessen, chiazaad, spirulina en andere exotische voedingsmiddelen uit Zuid-Amerika en Azië? Dat klopt, maar zover we hoeven niet te reizen voor een gezonde snack.

De term ‘superfood’ geeft aan dat een voedingsmiddel een hoog gehalte aan voedingsstoffen bevat, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten, die een positief effect op de gezondheid hebben. Daarvan groeien er genoeg op eigen bodem! We eten vaker superfoods dan we misschien denken: broccoli, spruitjes, spinazie, champignons, asperges, walnoten, appels, blauwe bessen. Allemaal groenten en fruit waaraan hoge gezondheidswaarden worden toegekend.

Wat dat betreft niets nieuws onder de zon. De term superfood wordt dan ook niet door iedereen omarmd, maar van het idee alleen al voel je je gezonder en dat is ook wat waard.

Nu zit je misschien niet direct te wachten op een kom spruitjes bij je film. Maar wat te denken van boerenkoolchips en bloemkoolmuffins? Weer eens wat anders, toch?

We hebben vier oer-Hollandse super(food)snacks voor je op een rijtje gezet, één voor elk moment van de dag.

Bij de koffie: havermoutsnack

Favoriet is toch wel havermout, geprezen om zijn veelzijdigheid. Cheap and cheerful. Het is een echte energiegever en helpt je de dag door. Havermout zit boordevol goede stoffen en helpt het cholesterol in je bloed te verlagen. Een goede reden voor taart bij de koffie!

Met een paar ingrediënten tover je al deze heuse havermouttaart op tafel. Heb je de avond ervoor wat meer tijd, dan kun je alvast deze havermout plaatkoek met abrikozen en amandelen in de oven schuiven.  

Tijdens je werk: walnotensnack

Walnoten zijn goed voor je hersenpan. Zouden ze er daarom zoveel op lijken? Er zitten veel Omega 3-vetzuren in, een essentiële bouwstof voor de hersenen. De noten vormen in elk geval een heerlijke toevoeging aan bananenbrood, worteltaart en elke denkbare reep.

Deze roze no-bake repen bijvoorbeeld, daar word je toch vrolijk van? Zo sla je geen enkele pauze meer over en dat is minstens zo gezond!

Als appetizer: bloemkoolsnack

Het is bijna etenstijd en de kinderen krijgen trek van alle kookluchtjes in huis. De verleiding om te snoepen groeit en de kans dat ze straks hun bordje groenten leegeten slinkt. Waarom niet samen koken? Wel zo gezellig! Met dit makkelijke recept voor bloemkoolmuffins maken zij zelf een leuk voorafje, waarmee de eerste vitaminen alvast binnen zijn. Bloemkool is een bron van vitamine C!

Bij de film: boerenkoolsnack

Boerenkool geeft ons precies wat we nodig hebben in de winter: de voedingsstoffen die erin zitten versterken het immuunsysteem. Daarnaast bevatten ze een hoog gehalte aan vitamine A, wat goed is voor je gezichtsvermogen. Met een verantwoord zoutje bij de film geef je jouw ogen vanavond dubbel goed de kost!

Dit is in een handomdraai gemaakt: Leg een boerenkoolblad besprenkeld met olie, peper en zout in de oven op 180 graden en hij wordt binnen een minuut of 5-10 zo bros dat je hem kan verpulveren tot je eigen portie groentechips! Je kan variëren met kruiden die jij lekker vindt, zoals paprikapoeder of knoflookpoeder. Kijk hier voor nog meer inspiratie.

Zou het na zo’n dag vol supersnacks ook supergoed slapen zijn? In de eerder genoemde havermout en walnoten zit melatonine, een hormoon dat je helpt om slaperig te worden. Boerenkool bevat magnesium, wat je spieren ontspant. We zijn vast al een goed eind op weg. Nu de dagen lengen, kunnen we nog een fijne avondwandeling maken in de frisse buitenlucht en dan morgen gezond weer op!

Geef een reactie