Column Peter Kuijper

Bewust(zijn)

Altijd maar doen doen doen: dat ben ik. Door inmiddels haarfijn geanalyseerde aanleidingen en oorzaken heb ik daar wel inzicht in mogen krijgen. Maar desondanks kan ik het nog steeds niet helemaal laten – al kan ik er inmiddels wel hartelijk om lachen! Want dan zie ik mijzelf als Juffrouw Mier uit De Fabeltjeskrant: ‘Tuut-tuut-tuut-tuut!’

Juffrouw Mier zijn, daar kleven voor- en nadelen aan. Om met de voordelen te beginnen: ik kijk terug op een intrigerend 2021. Er is een hoop gebeurd, ook in mijn eigen kleine wereld. Als het al niet dagelijks is, dan kan ik toch tenminste wekelijks een stevige episode toevoegen aan het boek van mijn leven. Over de mensen die mijn weg hebben gekruist, de momenten van verdieping, de schare aan belevenissen… of ze nu gewenst of minder gewenst waren. Het maakt mij een dankbaar en rijk persoon.

De nadelen zijn er ook. Zoals het niet altijd meekrijgen van (soms kleine) zaken die om mij heen plaatsvinden. Juwelen van momenten, beelden, geuren, klanken, die ik, drukdoende, passeer en niet registreer. Dan ontbreekt de onverdeelde aandacht voor het nu. Ik ben mij daar met vlagen wel en niet van bewust.

Maar dat ik dit inzicht met je kan delen, geeft mij het vertrouwen dat er een begin is gemaakt om de Juffrouw Mier-momenten in mijn leven stapje voor stapje te verminderen.

Want het veranderen van je gedrag, dat gaat niet op stel en sprong anders. Het is geen lichtschakelaar, die aanstaat en vanaf morgen voorgoed uitstaat: het is een proces van geleidelijkheid…

Als ik mijn hoofd bovenmatig de dirigent in mijn leven laat zijn, zal de progressie vertraagd worden. Mijn hoofd weet alles van mijn afgelopen 56 jaar en 3 maanden. Het is een enorme kaartenbak van ervaringen, herinneringen en daarmee opgebouwde geloofspatronen.

Als ik daarentegen mijn buik meer aandacht gun, dan ben ik als door een wesp gestoken meteen in het huidige moment.

En als ik mijn hart volg, dan ben ik meteen in mijn toekomst. Dan voel ik wat mij echt aanzet, wat mijn (nog onvervulde) verlangens zijn, waar ik van droom…

In het nu leven, dat noem ik bewust-zijn. ‘Bewust zijn’ versus ‘ongelimiteerd doen’. Als ik bewust ben, dan ervaar ik de signalen van mijn zintuigen. Ben ik de Peter die er voor zichzelf en daarmee – tot in lengte van dagen – voor de ander kan zijn. Dan leef ik het leven waar ik intens(er) van geniet. Dan voelt een minuut opeens als een eeuwigheid. Dan wordt een ogenschijnlijk voor de hand liggende ontmoeting een ware ontmoeting.

In 2022 zet ik in op mijn groeiende bewust-zijn. Doe je mee? Zullen we?

Peter Kuijper (1965) is ondernemer in hart en nieren, die bedrijven helpt op het gebied van vitaal werken. Peter haalt veel uit zijn leven, dankzij zijn onbevangenheid en grote vertrouwen en nieuwsgierigheid in het leven. Geheel in lijn met zijn purpose ‘mensen wakker maken en in beweging brengen’ deelt hij zijn belevenissen en visie ook graag met de lezers van de GLK!

Dit artikel verscheen eerder in GLK!, editie maart 2022.

Geef een reactie