Column Peter Kuijper: Warmte!

Wie heeft er voorspeld dat wij ons anno nu meer dan ooit tevoren gedachten zouden maken over de strengheid van de naderende winter? Niet in het kader van het wel/niet al laten slijpen van de schaatsen, voor een mogelijke zestiende Elfstedentocht. Nee, het gaat er nu over of wij onze huizen warm kunnen gaan houden. Is er voldoende gas en zo ja, is een kubieke meter gas dan ook nog betaalbaar? Het lijkt onschuldig, maar het is een groot vraagstuk voor een heel groot deel van de Nederlandse bevolking. Zorgwekkend. Soms zelfs paniek veroorzakend.

Een behaaglijk verwarmd huis om daarmee een thuisgevoel te kunnen ervaren: het is een van de eerste levensbehoeften, naast stromend water en voldoende te eten.

Dit wezenlijke thema raakt ook mij en daarmee mijn levensvraag ‘Hoe pas ik goed op mijzelf?’, ondanks het (economische) geweld van alledag. Het raakt ook de grondbeginselen van deze krant, Gezonder Leven Kan!. Kan ik nog ‘gezond’ leven door het maken van verstandige keuzes? Zijn die keuzes nog te maken als de portemonnee meer en meer knelt?

De trouwe lezers kennen mij inmiddels als positieveling. Niet omdat alles mij gemakkelijk afgaat, integendeel. Wel omdat ik weet dat deze houding mij meer oplevert dan somberen. In dat kader deel ik graag enkele hele concrete tips, die kosteloos en/of deels geldbesparend zijn, én toch het ‘gezond leven’ boosten, ook dat van jou:

  • Koud (na)douchen; begin minutieus met enkele seconden lauw(er) na-douchen om uiteindelijk te eindigen met geheel volledig koud douchen. Het heeft bij mij om en nabij 6 maanden geduurd om deze gehele switch te maken. Naast het gas- en geld-besparende karakter, leer je je lichaam de eigen motor weer te gebruiken, waarvoor deze ook bestemd is. Nu, meerdere jaren verder, bespaart het mij ook nog eens een winterjas, al drie seizoenen lang.
  • Bouw enkele beweegmomenten in gedurende de (zittende) werkdag; korte pauzes van 2, 3 minuten, waarin je een aantal bewegingen maakt. Een paar keer in verhoogd tempo de trap op en af en/of air-squats, push-ups… Bedenk iets dat bij je past en waar je alleen je eigen lichaam bij nodig hebt. Het verwarmt je én je bouwt je spieren uit, wat de grootste warmtemakers in je lichaam zijn.
  • Koop je groente en fruit aan het einde van de middag in de groentewinkel, helemaal op zaterdag. Deze vaak dagverse producten dienen dan ‘verkocht te zijn’; van zaterdag op maandag is de uitverkoop het grootst. En het bijkomende voordeel, je koopt bij de lokale groenteboer meteen de seizoenproducten, wat maakt dat je als vanzelf met de seizoenen meebeweegt en variatie op je bord krijgt.

Hoop dat dit ook voor jou een letterlijk hart- en lichaamsverwarmende column met praktische tips is, waarvan jij er tenminste één van kunt gaan inzetten. Laat je mij je visie (en wellicht aanvullende tips) weten? Dat kan via peterkuijper@mindandhealth.nl. Samen zijn we sterker en houden wij het ook warmer dan alleen, vandaar deze eenmalige reactiemogelijkheid.

Peter Kuijper (1965) is ondernemer in hart en nieren, die bedrijven helpt op het gebied van vitaal werken.  Peter haalt veel uit zijn leven, dankzij zijn onbevangenheid en grote vertrouwen en nieuwsgierigheid in het leven. Geheel in lijn met zijn purpose ‘mensen wakker maken en in beweging brengen’ deelt hij zijn belevenissen en visie ook graag met de lezers van de GLK!

Dit artikel verscheen eerder in Gezonder Leven Kan!, editie november 2022.

Geef een reactie