Vitesse Betrokken helpt jongeren gezonder te leven

De Arnhemse eredivisieclub Vitesse heeft niet alleen aandacht voor de clubleden, maar ook voor de mentale en fysieke gezondheid van de jongeren in zowel Arnhem als de wijde omgeving. ‘Daarmee bieden we jongeren een bepaald toekomstperspectief,’ zegt Kevin Janssen, manager Verantwoord Ondernemen bij Vitesse Betrokken.

‘Vitesse Betrokken is een stichting die onafhankelijk werkt van de voetbalclub. Met het geld dat wij krijgen kunnen ze dus geen nieuwe spits kopen. Wij moeten de maatschappelijke betrokkenheid van de voetbalclub vorm en inhoud geven. Want van oudsher is een voetbalclub ook een soort van buurthuis, waar mensen komen met hun problemen. En als wij ze niet kunnen oplossen, dan kennen we daar wel mensen voor.’

Hoe doen jullie dat?

‘We hebben programma’s ontwikkeld die jonge mensen helpen een vitale, gezonde en bewuste leefstijl op te bouwen. Zodat ze niet met een 2-0 achterstand aan het leven beginnen. Zo voetballen we in Arnhem met kinderen van 8-12 jaar met problemen. Een fysieke training die helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling, waar ze ‘fair play’ leren, en hoe met elkaar om te gaan. Zijn ze 13-14 jaar, dan hebben we het over respect, en daarna hebben we een programma dat is afgestemd op internationale schakelklasleerlingen die moeite hebben met inburgering. En als ze 17-18 zijn, dan hebben we een programma waarin we ze werknemersvaardigheden bijbrengen. In al deze programma’s zit een voetbalcomponent, maar er zijn ook andere activiteiten, zoals agressietrainingen, bootcamp, kickboksen en looptrainingen.’


Welke kinderen komen daarvoor in aanmerking?

‘Nou, je hoeft géén lid van Vitesse te zijn. We zijn niet op zoek naar nieuwe spelers, we willen jonge mensen toekomstperspectief bieden. Een lidmaatschap is bijvangst, zogezegd. We werken samen met welzijnspartners: overheden, maatschappelijke organisaties en natuurlijk scholen, die bepalen welke kinderen onze hulp het meeste kunnen gebruiken. We brengen ze via onze programma’s in beweging, maar gaan ook dieper in op een gezondere leefstijl. We laten zien wat het effect is van gezonder leven, en proberen ze bewuster te maken van hun keuzes. Daarbij proberen we ook de ouders te bereiken. Want ongezonde keuzes komen ergens vandaan.’

Zetten jullie daarbij ook de spelers van Vitesse in?

‘Jazeker! Elke speler is ambassadeur van een school, en via hen kun je kinderen echt stimuleren. Toen wij schoolkinderen vroegen om voor één dag een voedingsdagboek in te vullen, deed niemand dat. Wij toonden ze toen een video van een Vitesse-speler die liet zien wat hij at, en zei: “Nu wil ik weten wat jij eet.” Drie dagen erna hadden alle kinderen hun voedingsdagboek ingevuld.’

Hoe weet je of het effect heeft wat je doet?

‘Je krijgt reacties. Van schooldirecteuren die van ouders horen dat kinderen opeens wél hun bord leegeten tot jongeren die dreigden te ontsporen en nu opeens gewaardeerde medewerkers in een bedrijf zijn. Maar we moeten realistisch zijn: we kunnen écht niet iedereen helpen. Het gaat erom dat we de jongeren zelf, maar ook de maatschappij inprenten: kijk naar de competenties, niet naar of iemand onder moeilijke omstandigheden leeft. Don’t judge a book by its cover, maar kijk naar persoonlijke ontwikkeling en arbeidsintegratie. Door van een gedemotiveerde jongere een perfecte werknemer te maken, geven we jongeren een bepaald toekomstperspectief: dat is onze trots.’

Dit artikel verscheen eerder in Gezonder Leven Kan!, editie november 2022.

Geef een reactie