Focussen of juist relaxen? Deze gadgets kunnen je helpen!

Gezonder leven? Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt. Software, slimme apparaten, apps, virtual intelligence: maak het jezelf gemakkelijk met de techniek van deze tijd. Want er zijn enorm veel apps en apparaten die je op een slimme manier ondersteunen in jouw gezondheidsdoelen! Wil jij je beter kunnen focussen of juist relaxen op de juiste momenten? Deze vijf gadgets helpen je daarbij.

Door Rinke van der Plaat

ASMR-video’s

Je hebt ze vast weleens gezien: video’s op You-Tube waarin iemand in een microfoon fluistert of bijvoorbeeld tikgeluiden maakt. Die zogenaamde ASMR-video’s zijn sinds kort een grote hype. ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en kan je helpen om te relaxen. Sommige mensen krijgen er een tintelend gevoel van dat bij je hoofd begint en langs je ruggenmerg door je hele lichaam verspreid wordt. Dit gevoel kan heel rustgevend zijn. Op YouTube is een breed scala aan ASMR-video’s te vinden. Begin bijvoorbeeld bij het kanaal Gentle Whispering ASMR, of het kanaal ASMR Zeitgeist voor een meer technische aanpak. Niet iedereen vindt het even fijn om naar te kijken en luisteren, maar probeer het zeker een keer uit!

Fidget Cube
‘Friemelspeelgoed’, oftewel fidget toys, waren de afgelopen jaren een enorme hype onder de jeugd. De speeltjes kunnen je helpen focussen en kalmeren. Het gevoel is te vergelijken met het indrukken van bubbeltjesplastic. Pedagoog Monique Thoonsen legde het als volgt uit tegen de Volkskrant: ‘Niet alleen kinderen vinden het fijn om te friemelen. Volwassenen doen het ook massaal, maar dan op een andere manier. We friemelen aan onze ketting, klikken op onze pen, frunniken aan een papiertje. Zo kunnen we alert blijven of worden we rustig in gespannen situaties, omdat ons brein via de zintuigen van tast, beweging en evenwicht helder van blijft.’ Wel is het belangrijk dat het speeltje niet te afleidend is, doordat het bijvoorbeeld hand-oogcoördinatie vergt. Daarom raden wij speeltjes aan waar je niet naar hoeft te kijken, zoals de Fidget Cube.

Soundasleep Speaker Pillow
Een opvallende uitvinding, maar daardoor niet minder effectief. Je verbindt het Soundasleep-kussen via bluetooth met je telefoon. Vervolgens kun je muziek of audioboeken luisteren zonder dat anderen daar last van hebben. Ook houdt het kussen je slaappatroon bij en is het zelfs in staat om je gesnurk te ‘managen’. Je stelt zelf een maximaal decibelniveau in. Als je dit niveau overschrijdt maakt het kussen je rustig wakker. Tot slot kun je aangeven hoeveel alcohol en cafeïne je binnen hebt gekregen, hoeveel je hebt gesport en hoe je je op dat moment voelt. Het kussen kan daarna analyseren wat voor invloed dit heeft op je slaap. Het kussen is op dit moment nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar de creatieve shoppers onder ons kunnen er vast al aan komen.\

Forest-app
In de Forest-app plant je een boom die blijft groeien tot je de app verlaat. In die tijd kun je je telefoon niet gebruiken. Je kunt zelf instellen hoe lang je je wilt focussen (op je werk, studie, of vrienden) en hoe lang je boom er dus over doet om te groeien. Op die manier plant je een bos. Het lijkt erg kneuterig, maar is heel effectief. Elk keer als je je telefoon opent zie je de timer staan en leg je hem toch weer snel weg. Er wordt meestal aangeraden om 25 minuten te focussen en daarna 5 minuten pauze te nemen, maar dit kun je helemaal zelf bepalen. De Forest-app is te downloaden in de play en app store.

Brain.fm
Brain.fm is een app die gebruik maakt van AI om muziek te genereren die je helpt focussen, mediteren, relaxen of binnen een kwartier in slaap kan laten vallen. Dat klinkt heel futuristisch en te mooi waar te zijn, maar het werkt echt. Meerdere kranten schreven positieve reviews en zelfs topsporters gebruiken de app. De muziek van Brain.fm is specifiek gemaakt voor je brein en wetenschappelijk onderbouwd. Je kan de app gratis uitproberen, maar helaas moet je na vijf sessies een abonnement aanschaffen. Dit abonnement kost rond de zeven euro per maand of vijftig euro voor een jaar.

Geef een reactie