8 tips voor goede nachtrust

Onze hersenen zijn 24 uur per dag aan het werk. Dus ook ’s nachts als je aan het slapen bent! Slaap is dan ook heel belangrijk. De redactie deelt 8 eenvoudige tips om beter te slapen. 

63% Van de Nederlanders is niet tevreden over slapen. En veel mensen hebben last van slapeloosheid. Slecht slapen heeft effect op je lichamelijke en geestelijke conditie. Hulp nodig om beter te slapen? Probeer deze 8 tips!

1. Avondwandeling

​Ga aan het einde van de dag ter ontspanning een wandeling te maken. Dat hoeft geen lange wandeling te zijn: een blokje om is ook prima.

2. Neem iets rustgevends

Er zijn verschillende preparaten die bijdragen aan een goede slaap. Passiflora helpt bijvoorbeeld om fit en uitgerust wakker te worden.

3. Neem een warme douche

Een warme douche voor het slapen gaan zorgt voor ontspanning. Het helpt om alle indrukken van de dag te verwerken en al tot rust te komen, voordat iemand in bed stapt.

4. Schrijf het van je af

Een efficiënte truc om te ontspannen is schrijven. Als je opschrijft wat er door je hoofd spookt, dan kan je dat loslaten. En ga je er niet in bed over piekeren.

5. Geen schermtijd voor het slapen

Kijken naar het scherm van tablet, telefoon of televisie zorgt ervoor dat je hersenen veel moeten verwerken. Probeer deze prikkels ’s avonds te vermijden. Beter is om in bed een boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren.

6. Drink iets warms

Warme melk bevat de stof tryptofaan en daar word je slaperig van. Maar het is niet veel, dus het heeft misschien te weinig effect. Een alternatief zijn kruiden toevoegen aan warm water, danwel een rustgevende kruidenthee drinken.

7. Rusten in plaats van slapen

Besef dat wie in bed de slaap niet kan vatten, toch uitrust!

8. Box breathing

Een goede manier om te ontspannen is ‘box breathing’. Adem 5 seconden in – hou 5 seconden vast – adem 5 seconden uit – en hou weer 5 seconden vast. Deze manier van ademen zorgt voor een diepe ontspanning.

Geef een reactie