Beroepsadvies: Nic, vrachtwagenchauffeur

Nic van den Boogaard uit het Gelderse Balgoij is al vanaf zijn negentiende vrachtwagenchauffeur. Zijn werk bestaat uit laden, rijden, lossen en rijden. En de vaak onverwachte momenten van wachten en eten. ‘Ik wil graag weten: wat kun je als vrachtwagenchauffeur doen om gezonder te leven, zonder dat ik meteen mijn dagelijkse routine moet omgooien?’

Nic van den Boogaard:
‘Hoewel ik internationaal chauffeur ben, kom ik de meeste avonden toch gewoon thuis. Ik vind dat een groot voordeel, want ik ben sterk verbonden met mijn dorp, mijn familie en vrienden, mijn vrouw Marian en mijn gezin. Ik ben geen chauffeur die naar truckerscafé of wegrestaurant rijdt: Marian heeft ’s avonds het eten klaarstaan en daar rijd ik graag voor terug.
‘Maar soms ontkom je er niet aan, zoals wanneer je met een groepje samen ergens wat gaat eten. Dat kan gebeuren als het lossen wordt uitgesteld en je ergens moet overnachten. Maar verder? Nee. Het is wel een probleem dat je niet altijd kunt plannen wanneer je eet. En er vaak de tijd niet voor neemt.’
‘Het werk kan een aanslag op mijn lichaam zijn. Laden en lossen is tenslotte zwaar werk, maar het was overwerk dat me bijna nekte. Nachten van twee tot vier uur slaap en dan weer op pad: op een gegeven ogenblik ging het lampje uit. Daarom doe ik tegenwoordig wat minder ritjes, zodat ik het weekend kan bijtanken. 
‘Ik ben eigenlijk nooit thuisgebleven voor ziekte, maar een paar jaar geleden was het raak: ik stond in Duitsland in een deuropening en kon me door de pijn in mijn onderrug niet meer bewegen. Ik heb toen in het ziekenhuis een nieuwe heup gekregen en moest twee maanden revalideren. Sindsdien werk ik met een kooiaap, maar soms moet ik me daar nog aan vasthouden. Eigenlijk negeerde ik mijn lichaam. Echt dom, maar ik deed ’t toch.Ik heb wel speciaal een goede stoel in mijn wagen laten installeren: die stoel is goud waard. Maar mijn rug blijft een zwakke plek.’
‘Ik ga langzamerhand met pensioen, maar ik vraag me wel af: hoe kan een vrachtwagenchauffeur net dat stukje gezonder leven? Zijn er adviezen op het gebied van voeding, werken en werkomstandigheden die mij, maar vooral ook mijn talloze collega’s, kan helpen om een gezondere levensstijl te hanteren?’

GEZONDHEIDSPANEL
‘Blijf goed doorbewegen’
Aafke Smeets, fysio-manueeltherapeut Oranjestaete: ‘Rug- en nekklachten zijn de meest voorkomende fysieke klachten onder vrachtwagenchauffeurs. Vaak is een goede werkhouding in een beperkte ruimte moeilijk, dan kan een goede stoel of een lendenkussen je wervelkolom wat ontlasten. Het belangrijkste: zorgt dat àls het kan, je je nek en lage rug eens goed beweegt. Doe om de anderhalf à twee uur wat simpele hoofdbewegingen: trek met rechte rug zes keer je kin in en houd dat twee seconden aan, draai je hoofd van links naar rechts en knik van links naar rechts. Dat helpt al veel tegen pijn en stijfheidsklachten. ‘Gebruik voor je lage rug je rustmomenten of de momenten dat je laadt en lost. Onthoud dat we te weinig strekken. Dus plaats je handen in je lage rug en strek zes tot tien keer door naar achteren, elke keer ietsje verder. Veel chauffeurs ervaren veel vermindering van hun klachten door even aan hun laadklep uit te hangen. Blijf verder ook buiten de werktijden regelmatig oefeningen doen.’

‘Houd zelf de regie’
Marleen Beeren, Body & Mind Coaching: ‘Gezond eten is bewust kiezen, en dat hoeft niet moeilijk te zijn. Ga voorbereid op pad. Neem een bidon water mee en vul deze regelmatig. Dit scheelt niet alleen veel suikers, maar bevordert ook de stofwisseling. Kies voor volkoren of bruin brood in plaats van wit brood en denk ook aan wat rauwkost voor bij de lunch. 
‘Gezonde tussendoortjes? Denk aan wat groente, fruit, (ongezoete) yoghurt of een gekookt eitje.
‘Ga met een goed gevulde tas/koelbox van huis. Zo heb je zelf de regie. En eet je toch eens bij een wegrestaurant)? Geniet er dan van, eet bewust en kijk of je daar ook (gezondere) keuzes kunt maken.’

‘Tijdsdruk leidt tot problemen’
Wiep Hoekstra, drogisterij De Prijsstamper in Drogeham: ‘Ik heb veel vrachtwagenchauffeurs in mijn familie – en ze klagen altijd over de tijdsdruk. Daardoor eten ze vaak snel wat. Maar daarmee krijg je minder vitamines binnen. Ik zou dus altijd een multivitamine aanraden, inclusief vitamine D. Snel eten leidt ook tot maag- en darmproblemen. Daar heeft een drogist middeltjes voor, maar streef vooral naar regelmaat en rust. Verder komt goed slapen vaak in het gedrang. Ik zou dan niet aanraden om dan maar een middeltje met melatonine te nemen, want je moet alert achter het stuur zitten.
‘Tot slot: ik heb gelezen dat vrachtwagenchauffeurs moeten uitkijken voor huidkanker op de linkerarm, omdat ze ‘s zomers met die arm uit het raam leunen. Dus je moet je goed insmeren in de zomer!’

Foto (c) Astrid Huis

Geef een reactie