Interview Mo Bicep: ‘Je moet jezelf nooit schamen om te willen leren’

Mohamed Lemhadi, inmiddels beter bekend als Mo Bicep, begon in 2012 met sporten. Steeds een beetje meer en steeds een beetje beter. Inmiddels heeft Mo meer dan vijfhonderdduizend volgers op Instagram die hij elke dag inspireert, meerdere ondernemingen, waaronder zijn eigen supplementenlijn MB Nutrition en als nieuwste aanwinst een kookboek, Koken met Mo Bicep.

Door Bibianne Oelderik

Koken met Mo Bicep is een kookboek dat gericht is op het behalen van doelen. Of je doel nu is om af te vallen, op gewicht te blijven of aan te komen, Mo Bicep ondersteunt je met een boek vol inspiratie, lekkere en gezonde recepten en handige voedingsschema’s om elke dag het maximale uit jezelf te halen.

Mohamed Lemhadi

Normaal maak je video’s waar je je volgers tips en workouts geeft. Hoe kwam je op het idee om een kookboek te schrijven?

‘Ik maakte af en toe al wel filmpjes op Instagram als ik aan het koken was. Die zette ik in mijn verhaal, maar na verloop van tijd verdwijnen die filmpjes dan ook weer. Ik kreeg eigenlijk steeds vaker de vraag van volgers of ik een bepaald recept nog een keertje wilde delen, omdat ze het hadden zien langskomen maar niet meer konden vinden. Toen kwam ik op het idee om een kookboek te maken. Dat kan je gewoon thuis in de kast zetten en erbij pakken als je gaat koken. Zo kon ik al mijn recepten makkelijk delen.’

Hoe ben je daarvoor in contact gekomen met een uitgeverij?

‘Dat ging vrij makkelijk. Ik heb een keer een post gedaan op Instagram om mijn volgers te vragen of ze het leuk zouden vinden om een Mo Bicep-kookboek te hebben. Mensen reageerden massaal in de reacties dat ze dat te gek zouden vinden en wat ze wilden dat ik erin zou verwerken. Zo kwamen we ook al snel in contact met een aantal uitgeverijen en toen heb ik besloten om met Kosmos verder te werken, daar had ik een goed gevoel bij.’  

Je legt uit dat het belangrijk is om vragen te stellen en niet bang te zijn om hulp te zoeken als je dat nodig hebt. Heb jij dit altijd makkelijk gevonden of zelf ook moeten leren?

‘Voor mij was dat heel makkelijk. Ik wilde altijd nieuwe dingen leren en als ik mensen een oefening zie doen die ik niet ken, ben ik zeker niet te beroerd om te vragen waarvoor die oefening precies is en hoe je hem goed uitvoert. Je bent nooit te oud om te leren en je moet ook nooit jezelf schamen om te willen leren. Op een gegeven moment stapte ik gewoon op mensen af die er goed uitzagen en dan vroeg ik ze hoe zij sporten om dat te bereiken. Zo ben ik op basis van hun tips en trainingen mijn eigen schema gaan opstellen.’

Wat is jouw beste tip om mensen te motiveren om te blijven trainen?

‘Het is altijd fijn om met iemand te trainen die ongeveer hetzelfde gewicht en dezelfde doelen heeft. Zo kan je tijdens het trainen elkaar uitdagen om ietsje meer te willen. Als de één bijvoorbeeld net wat meer herhalingen doet of een net wat hoger gewicht tilt, daagt dat de ander uit om hetzelfde te doen. Zo kan je het beste uit jezelf en elkaar halen door met de juiste mensen om te gaan.
‘Zorg ook dat je niet te grote doelen stelt. Het is altijd makkelijker om een doel te behalen in kleine stapjes. Als je wilt beginnen met sporten en je gaat meteen elke dag naar de sportschool, haalt al het ongezonde eten uit je dieet en telt elke dag je calorieën, dan red je het niet. Begin met wat meer sporten en met iets minder eten en bouw dat langzaam op.’

Je hebt het er in je boek over dat het ook voor jou moeilijk is om niet aan te komen en het belangrijk is om altijd te kunnen afremmen als je te zwaar begint te worden. Hoe motiveer jij jezelf om aan die handrem te kunnen trekken?

‘Mijn grootste motivatie komt van mijn volgers. Die zien natuurlijk ook wanneer ik aankom of wanneer ik afval. Dus soms merk ik zelf al dat ik wel iets meer aan het eten ben, maar dan zie ik het zelf nog niet. Mijn volgers hebben dat vaak sneller door en als je dat terug hoort van anderen, is dat wel een goede motivatie om aan die handrem te trekken.
‘Sowieso is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben. Dit kunnen je ouders zijn, je vrienden of een personal trainer. Als je mensen om je heen hebt die jou kunnen motiveren en steunen, dan gaat dat een stuk makkelijker.’

Mohamed Lemhadi, Koken met Mo Bicep. Haal elke dag het maximale uit jezelf, Kosmos Uitgevers, 176 pagina’s (€ 21,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2022.

Geef een reactie