Interview Wim Hof: ‘Ik geloof in geluk, kracht en gezondheid voor iedereen’

Uitbundig: dat is een woord dat echt bij Wim Hof hoort. De man die wereldwijd bekendstaat als ‘The Ice Man’ geeft geen vraag- en antwoordinterviews: hij vertelt zijn verhaal, hij dicht erbij, hij zingt. Niet alleen omdat hij overtuigd is van zijn visie, maar omdat de wetenschap hem nu eindelijk gelijk begint te geven.

The Ice Man heeft via tv en internet de wereld veroverd: overalkennen ze de man die zomaar een uur in ijswater gaat zitten, een marathon loopt op de Noordpool of de Kilimanjaro beklimt –en dat allemaal in korte broek. Hij heeft verbazingwekkende prestaties geleverd en er staan diverse wereldrecords op zijn naam. Hoe krijgt hij dat voor elkaar? Hij schrijft erover in zijn boek De Wim Hof Methode: ‘Door te oefenen kon ik mezelf zo goed opladen met mijn ademhalingstechnieken dat de impuls om adem te halen er niet echt meer was. Op een gegeven moment had ik een punt bereikt waarop ik vijf minuten lang geen adem hoefde te halen. Tegelijkertijd was ik aan het experimenteren met het zwemmen in ijskoud water. Ik heb dat 25 jaar lang de hele winter door elke dag gedaan. In die tijd leerde ik dat ik bewust controle over mijn lichaam kon krijgen. Dat gebeurde niet van de ene op de andere dag, maar ik weet nog goed dat ik op een ijskoude avond een keer buiten zat met alleen een korte broek aan en dat ik me fantastisch voelde. Ik voelde me fantastisch omdat ik wist dat ik iets op het spoor was. En dat was ik ook. The Ice Man was geboren.’

Onderzoek
Er zijn maar weinigen onder ons die zichzelf in 25 jaar eenzelfde regime hebben aangeleerd. Is Wim Hof niet vooral de uitzondering die de regel bevestigt?
‘Dat heeft de wetenschap lang over mij gezegd, maar daar is men daar anders over gaan denken. Zo deed het Amerikaanse Feinstein Institute for Medical Research met mij een biochemisch onderzoek naar de nervus phagus –een zenuw die naar bijna alle organen leidt en onder meer belangrijk is voor het tegengaan van ontstekingen. Het dogma was: “die zenuw is niet te beïnvloeden” –maar ik liet zien dat het wél kon. Drie jaar geleden deed de Radboud Universiteit in Nijmegen koude-fysiologische experimenten met mij. Ze testten mijn bloed en deden metingen naar mijn kerntemperatuur terwijl ik tachtig minuten in het ijs stond. Wat bleek: mijn ontstekingsreactie op een E. colibacterie was twee derde lager dan normaal. Ik zei toen: “Geef me een groep mensen om te trainen en ik laat zien dat iedereen dit kan.” En dat was ook zo. Dat onderzoek is in de beste medische tijdschriften gepubliceerd, en daarmee hebben we laten zien dat het immuunsysteem, het endocrienesysteem én het autonome zenuwstelsel wel degelijk te beïnvloeden zijn.’

Investering
De Wim Hof Methode bestaat, héél kort door de bocht, uit drie basisprincipes: stel jezelf met regelmaat bloot aan kou, reguleer je adem en werk aan je mindset. In het boek staan hiervoor de oefeningen, waarmee je de gewenste effecten op je gezondheid kunt bereiken. Wim toont zich in zijn boek een bevlogen man met een passie én missie. Helpt de sensatie van zijn imago op YouTube en tv daarbij, of is dat een belemmering?
‘Het bereikbaar maken van gezondheidsdoelen stijgt ver uit boven egoïstischedadendrang. En door die media-aandacht werd juist de interesse van wetenschappers gewekt. Ik geloof in geluk, kracht en gezondheid voor iedereen. Daarvoor hoef je echt geen marathon in korte broek op de Noordpool te lopen. De fysieke en mentale controle over jezelf ligt voor ‘t grijpen. Begin met elke dag vijftien seconden onder de koude douche staan. Die investering in jezelf zul je direct honderdvoudig terugzien!
‘Ik vertel dit op seminars, tijdens groepssessies, via mijn boek en ook mijn website www.wimhofmethod.com. We hebben een community van 150.000 mensen die met elkaar communiceren. En we hebben een app om je te helpen bij je oefeningen. Het rendement is echt de investering waard. En besef ook: steeds meer mensen pakken het op, het verspreidt zich als een lopend vuurtje. Ook hoef je niet dogmatisch mijn advies te volgen, je bepaalt het zelf. Want ik ben niet bezig je ergens van te overtuigen. Ik vraag gewoon uit mijn hart en met liefde: probeer het en je zult zien dat het werkt. Bij iedereen.’

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie februari 2021

Fotografie: InnerFire

Geef een reactie