De recepten in Asian Green zijn gemaakt voor drukke mensen. De Britse tv-kok Ching-He Huang verzamelde hierin de lekkerste plantaardige gerechten van over het hele Aziatische continent. Ze zorgen voor een optimale gezondheid én houden rekening met de natuur. Probeer voor je ontbijt of lunch deze scrambled tofu uit. Hij staat in een mum van tijd op tafel!
Voor 2 personen
1 el koolzaadolie
2,5 cm verse gember, geraspt
200 g stevige tofu, uitgelekt en in blokjes van 1 cm
1 el donkere sojasaus
100 g verse shiitakes (kies kleine, zachte exemplaren uit met kleine hoedjes)
1 el tamari of zoutarme lichte sojasaus
1 tl geroosterde-sesamoliesap van 1 citroen
snuf versgemalen zwarte peperbosje bieslook, fijngehakt
handvol babyspinazie
Voor het serverensnuf shichimi togarashi
1 avocado, geschild, ontpit en in plakken
Verhit een wok op hoog vuur tot hij begint te roken en schenk de koolzaadolie erin. Voeg zodra de olie heet is de gember toe en roerbak een paar seconden. Voeg dan de tofublokjes toe en roerbak ze 1 minuut.
Breng het geheel op smaak met de donkere sojasaus en ‘prak’ de tofublokjes met een lepel grof. Voeg de shiitakes in hun geheel toe en hussel alles 20 seconden door elkaar.
Voeg dan de tamari of lichte sojasaus, geroosterde-sesamolie, het citroensap en de zwarte peper toe. Roer door en bestrooi alles met de fijngehakte bieslook.
Verdeel de babyspinazieblaadjes over twee borden en schep de scrambled tofu erop. Strooi er tot slot nog wat shichimi togarashi over, garneer met de avocadoplakken en serveer meteen.

Ching-He Huang, Asian green. 100 vegan recepten uit de Aziatische keuken, vertaling: Linda Beukers, Uitgeverij Becht, 208 pagina’s (€ 20,99)
Dit artikel verscheen eerder in Gezonder Leven Kan!, editie november 2022.