Recept: Knolselderij-steaks met chimichurri

‘Van alle groente en fruit die we kopen, belandt ongeveer een op de drie stuks bij het vuilnis.’ Zulke feitjes laten je toch even schrikken. Gelukkig zijn er kookboeken als No waste groenten van Sophie Gordon die handige tips en lekkere recepten geven om minder voedsel te verspillen door je restjes op te maken. Probeer vast deze knolselderij-steaks uit: deze ruige knol zit boordevol gezonde vezels, vitaminen en mineralen.

Knolselderij-steaks met chimichurri van kappertjes en bladpeterselie

De bereiding van knolselderij kan beangstigend zijn, omdat hij er behoorlijk ruig en vreemd uitziet. Deze steaks zijn geweldig als je iets nieuws wilt proberen dat toch een beetje bekend aanvoelt. De chimichurri geeft de steaks een goede oppepper. De steaks zijn als ze klaar zijn mooi geroosterd van buiten en zacht vanbinnen. Het is een recept waar ik nooit op uitgekeken van raak.

Voor ongeveer 4 personen

Voor de knolselderij-steaks
1 middelgrote tot grote knolselderij
1 tot 2 el olijfolie
Zout

Voor de chimichurri
2 grote handen vol verse bladpeterselie, fijngehakt, inclusief de steeltjes, plus ter garnering (koriander kan ook als je niet aan bladpeterselie kunt komen)
2 el kappertjes, uitgelekt
2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
3 tot 4 el extra vierge olijfolie
1 tl appelciderazijn
sap en plukje geraspte schil van 1 biologische citroen
snuf chilivlokken
zout en peper

Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 °C. Boen de knolselderij schoon en snijd hem in plakken (steaks) van ongeveer 1,5 tot 2 cm dik. Je zou zo’n 6 steaks moeten hebben. Leg de steaks op een bakplaat en wrijf ze aan beide kanten in met de olijfolie. Bestrooi de knolselderijplakken met zout en rooster de plakken ongeveer 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin verkleurd is. Keer de knolselderijplakken en rooster ze nog ongeveer 20 minuten, tot de andere kant van de steaks ook bruin verkleurd is en de steaks gaar zijn.

Maak de chimichurri terwijl de steaks in de oven staan. Pureer in een blender de bladpeterselie, kappertjes, knoflook, olijfolie, appelciderazijn, het sap en de geraspte schil van de citroen en chilivlokken tot een pasta. Breng de chimichurri indien nodig op smaak met zout en peper en voeg een beetje meer olijfolie toe als de chimichurri te droog is.

Haal de steaks uit de oven en verdeel een kwart van de chimichurri gelijkmatig over de steaks. Het ziet er wat minder verfijnd uit. Schuif de bakplaat terug in de oven en bak de steaks nog 5 minuten.

Serveer iedere steak voorzien van een klodder chimichurri. Je kunt ook een bedje maken van de chimichurri en de steaks hierop serveren. Voel je vrij om meer van de chimichurri op de steaks te smeren voordat je de steaks terugzet in de oven om op te warmen.

No waste tips
Chimichurri is zo’n verrukkelijke manier om verse kruiden op te maken. Je kunt een combinatie van munt, dille en basilicum proberen, afhankelijk van wat je in huis hebt of van wat er in het seizoen is. Schep de chimichurri in een vershoudbakje en giet er een laagje olijfolie op, zoals je ook met pesto kunt doen. Dit helpt om de chimichurri langer goed te houden. Wat betreft de steaks, je kunt de knolselderij vervangen door kool, knolrapen of zelfs bloemkool.

Sophie Gordon, No waste groenten. Van wortel tot loof in 6 seizoenen, Uitgeverij Good Cook, 384 pagina’s (€ 32,50)

Geef een reactie